Ореховки с веган лешников крем
  • Дата:
  • Категория:
    Сладки печива

‼ Няколко важни съвета преди да започнете:
✔️Хубавата и вкусна ореховка зависи от качеството на орехите, които ще използвате.
✔️Обезателно почистете орехите от остатъчни черупки - въпреки че ги продават за изчистени, нерядко се появяват тези неканени гости, които в последствие ще влошат удоволствието от похапването.
✔️Предвидете си голяма, дълбока купа, която ще позволи спокойното смесване на всички съставки.

Необходими продукти:
✅950гр добре почистени орехи
✅300гр белтък
✅520гр пудра захар
✅10гр ванилия
✅10гр бакпулвер
✅5гр какао

Готови ли сте да започваме? 

✔️Първата стъпка е да почистите добре орехите. След като се убедите, че няма останали черупки, можете да преминете към тяхното смилане. За това можете да използвате най-различни похвати - от блендер до електрическо ренде или ръчна мелачка. Ние предпочитаме електрическото ренде, защото така орехите остават малко по-едри и при хапване на готовия продукт се усеща по-наситен и добър орехов вкус.

✔️Отделете белтъка на 10 средно големи яйца. Добавете щипка сол и разбийте белтъците на пяна. Постепенно добавете пудрата захар и ванилията, до получаване на гъста смес. От тук нататък започваме да работим със силиконова шпатула. Постепенно добавете орехите, бакпулвера и какаото като бъркате с шпатулата (хубаво е предварително да сте смесили трите продукта).

✔️Използвайки сладкарски пош и средно голям кръгъл накрайник за шприцване, оформете бисквитки с големина не повече от 3-4 см диаметър. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса. Времето за изпичане е 11-12 минути.

☝️Тук бихме искали да отбележим, че най-трудният етап е изпичането на ореховката. Перфектната ореховка е с лека хрупкава коричка, мека и еластична сърцевина, нежен аромат на ванилия и орехи, без нито една черупка в нея. Възможно е при първият опит да не успеете да постигнете перфектен резултат, но това не бива да Ви отказва. Всичко зависи от конкретната фурна - възможно е при Вас времето за изпичане да е различно. Необходимо е да следите ореховката да не бъде пресушена или прегорена - това може да стане както визуално, така и на допир. Но! Имайте предвид, че когато ореховката е гореща, тя неминуемо е мека, но след изстиване захарта карамелизира и стяга.

След изстиване можете да консумирате ореховките директно или да ги слепите с любим Ваш крем. За постигане на перфектен резултат, ние слепваме нашите ореховки с веган лешников крем като по този начин получаваме продукт, който е едновременно без глутен и без лактоза.

А за по-взискателните ето я и хранителната стойност на 100гр. ореховки с веган лешников крем:
➡️енергийност 478,8kcal/2025,3kJ;
➡️мазнини 36,0 - от които наситени мастни 4,1;
➡️въглехидрати 35,1 - от които захари 29,1;
➡️протеини 10,4;
➡️фибри 3,4;
➡️сол 0,05.