Домашен безглутенов хляб и тесто за пица Maestro
  • Дата:
  • Категория:
    Хляб и хлебни изделия

‼ Има няколко важни правила, които трябва да знаете, преди да започнете приготвянето на Вашия хляб:
✔️За да приготвите сполучлив хляб, използвайте форма за хляб. Не препоръчваме вече втасалото тесто да се меси втори път. Затова е хубаво тестото за хляб да втасва директно във формата, в която ще го печете.
✔️Винаги си оставяйте 30-40 грама брашно за доомесване и дооформяне на тестото.
✔️Третото и най-важно - маята, олиото и солта кореспондират много лошо помежду си. Неправилното и ненавременно добавяне на олиото и солта могат да възпрепятстват втасването на тестото. Затова при приготвяне в домашни условия препоръчваме предварителното активиране на маята. Само така ще сте сигурни, че тя ще изпълни своята задача.
 
Ето я и самата рецепта:
✅1 кг Schar Mix B (както споменахме по-горе, не използвайте цялото количество, а оставете 30-40 грама за доомесване);
✅900 мл вода
✅40 гр олио
✅16 гр сол
✅20 гр суха мая
 
И нека започваме!
✔️Първата ни стъпка е да смесим сухата мая с няколко супени лъжици хладка вода и няколко лъжици брашно. Разбъркайте добре и покрийте със стреч. В рамките на 10-15 минути маята започва да шупва, което означава че е започнала да се активира.
✔️Изсипете брашното в тава като оформите кладенче посредата. В него излейте водата и вече шупналата мая. Започнете леко да разбърквате с вилица. Когато тестото в средата се получи гъсто колкото смес за палачинки, вече може да добавите олиото и солта. Доразбъркайте с вилица, а когато вече тестото е гъсто, преминете към омесване с ръце. Оформете гладко тесто, използвайки онези 30-40 грама брашно, които заделихте в началото. (Тук е важно да уточним, че ако използвате кухненски робот, трябва да започнете с течните съставки. Към тях брашното се добавя на порции. Солта и олиото се добавят след като сте добавили половината от брашното.) По желание може да овкусите тестото със сушен домат и риган или други Ваши любими подправки.
✔️От дадените съставки ще получите 2 кг тесто. Разделете тестото на 4 топки по 500 гр. Омазнете всяка топка внимателно с олио. От това тесто можете да приготвите както хляб, така и прекрасна домашна пица.
✔️Топките за хляб поставете във формите, в които ще печете. Притиснете внимателно тестото, така че плътно да изпълни формите. Покрийте със стреч и кърпа и оставете на топло място.
✔️Хлябът втасва между 40 и 60 минути. Ако е много студено, може да са му необходими още 10-тина минути. Втасалото тесто увеличава обема си 2,5 пъти. Важен момент е контролът на втасването - тестото не трябва да превтаса. Ако по повърхността му започнат да се появяват пукнатини и мехурчета, това означава, че трябва незабавно да преминете към печене. (Тестото за пица поставете в по-голяма купа, стречовайте и приберете в хладилник за приготвяне на вкусна пица за вечеря.)
✔️Хлябът се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, с включен вентилатор. Времето на печене е в интервала 40-45 мин като това зависи от големината на формата за хляб и от самата фурна. Хлябът е изпечен, когато средината му достигне температура 97 градуса. В домашни условия, коричката на хляба трябва да е твърда при почукване. След изпичане веднага извадете хляба от формата и поставете на решетка да се охлади.
✔️Полученият хляб можете да съхранявате 1 седмица в хладилник.
✔️Сега да се върнем на тестото за пица. То ще втаса в хладилника, но с по-бавни темпове. 500 гр. тесто е напълно достатъчно за приготвянето на фамилна пица. Разточването му става от средата към краищата като Ви препоръчваме по края да оставяте борд (за получаване на хрупкава коричка). Поставете в тава за пица, добавете любимите си съставки и печете в предварително загрята фурна на максимални градуси, поставяйки пицата на най-долното ниво. Проблемът на пицата в домашни условия е именно процесът на печене. За да не остане пицата отдолу сурова, препоръчваме да използвате тава за пица с дупки.
☝️С течение на времето хлябът започва да губи своята свежест и става ронлив, но е прекрасен на препечени филийки. В тази връзка, технолозите в заводите на Техра създадоха специално за нас подобрен, сертифициран микс за безглутенов хляб, който е с много по-добра свежест и по-голяма трайност.
Ако всичко това Ви се струва сложно или нямате достатъчно време, винаги можете да поръчате  хляб и блат за пица от сайта ни или да закупите от магазините на нашите партньори в страната.